Hvad Er Aktier?

Hvad Er Aktier?

10/03/2022   

billede fra: Pixabay, GDJ

En aktie er, hvor du køber en ejerandel i en virksomhed organiseret af et aktieselskab.

Der findes forskellige klasser indenfor aktier. Primært hører man om A eller B, hvor du så har forskellige rettigheder ud fra, hvilken en du ejer. Ejer du en A, så har du mere at skulle have sagt. Ejer du en B, er det lidt mindre.

Ovenstående ser man også i udlandet, hvor der er samme opdeling. Her taler man om præferenceaktier, som er aktier, hvor der igen er en forskel på, hvor meget man har at sige og hvor visse ting bliver tilbudt til de højerestående aktier først end ellers.

Er du ejer af en aktie, får du betegnelsen aktionær, hvilket betyder, at du faktisk kan være med til at træffe beslutninger for virksomheden eller i hvert fald skal have af vide, his der er noget, der skal snakkes om. Emner og overordnede forandringern bliver ofte diskutteret på generalforsamlinger, hvor virksomhedens situation bliver fremlagt og snakker igennem.

Mange køber aktier, hvis de har penge i overskud. Der er dem, der køber risikofyldt og dem, der køber sikkert. Nogle firmaer er klart sikre end andre, men det er en branche, der påvirkes meget af omverden. Så overvejer du at gå ind i aktier og måske vil gamble lidt, så skal du have is i maven.

OBS: Dette indhold er bragt i samarbejde med Perlen Odense. Hos Perlen Odense shopper du et stort udvalg af guld ring varer. Uden støtten fra Perlen Odense kunne denne hjemmeside ikke findes.